Test: Samsung Galaxy S24 Ultra (2024)

Vi er endelig i den tid af året, hvor de første smartphones for det nye år introduceres, og vanen tro er det med et løft af både teknologi og performance - og fra Samsungs side, er den manifesteret i den nye Galaxy S24-serie, med Samsung Galaxy S24 Ultra som det ultimative udspil fra den sydkoreanske smartphonegigant.

Samsung kastede sig i forbindelse med præsentationen af S24-serien ud i en storstilet tale om, hvordan AI er det store og banebrydende forbedringspunkt i år, og mens det kun er en del af sandheden, er det selvfølgelig noget jeg vender tilbage til senere i denne test.

Ved første øjekast, er det svært at skelne den nye S24 Ultra fra de to seneste års versioner, men det er kun indtil man kommer helt tæt på, hvor den ny smartphone afslører sig som en tydelig forbedring.

ANNONCE
Læs ogs&aring: OpenAI er på vej med Sora, der kan lave realistiske video-sekvenser fra tekst-input

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra (1)Samsung Galaxy S24 Ultra

S24 Ultra fastholder en del af de samme designdyder som i de seneste par generationer af Ultra-serien - og Note-serien der var forløber - det er altså stadig den mærkbart største smartphone, med en skærm stor nok til at retfærdiggøre inklusionen af den efterhånden legendariske stylus, S-Pennen, der stadig bor i en indlejret hule i bunden af smartphonen.

S24 Ultra gav dog fra starten en følelse af en mere raffineret smartphone, og indtil jeg fik mulighed for at sammenligne med en tidligere model, var det en smule svært for mig at forklare hvorfor, men jeg fik fingrene i en S23 Ultra fra sidste år - og sammenligningen er på plads.

Først og fremmest, er der sket en lille ændring i designet af skærmen - på S24 Ultra er skærmen nu helt flad, i modsætning til forgængeren, der kurvede let mod siderne. Det gør den nye model lettere at have i hånden. I samme ombæring er metalrammen der omgiver mobilen blevet ændret fra en spejlblank aluminium, til en titanium-ramme, der har en bedre tekstur, så telefonen føles mere fast på plads i hånden.

Den nye model er også blevet i omegnen af en millimeter lavere, hvilket er umuligt at fornemme medmindre man sidder i en direkte sammenligning.

Til gengæld fremstår de små fysiske ændringer som en samlet pakke, der giver et fysisk løft til S24 Ultra, der virker endnu mere eksklusiv og en smule - lettere - og det endelige indtryk gør en rigtig flot figur af den nye high-end model.

ANNONCE

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra (2)

Ultra interessant skærm

År efter år, har vi hædret Samsung for at være leveringsdygtige i de bedste skærme man kan finde i smartphones, og år efter år er de gradvist blevet bedre. Det samme gør sig gældende i år, men særligt to features, er med til at få årets forbedring til at syne væsentlig større, på den i forvejen store og lysstærke 6.8" store OLED-skærm.

Skærmen er igen i år med 120 Hz opdateringshatighed, understøttelse af HDR10+ og med en pakket skærmopløsning på 1440x3120 pixels.

Den ene ting der gør sig godt her, er en trend som vi har set over det seneste halve års smartphone-udgivelser på både Android og Apple-siden, nemlig lysstyrken. I år er kan skærmen køre op til en lysstyrke på 2600 Nits - hvilket er et betragteligt hop over sidste års 1750 Nits. Om lysstyrken i en skærm ligefrem kan blive for skarp, er juryen stadig ude på men, den forbedrede lysstyrke i forhold til sidste års model, skal nok være en kærkommen forbedring, særligt på lysstærke sommerdage.

Men Samsung har et ekstra trick i ærmet, når det kommer til skærmen på S24 Ultra. Jeg forestiller mig, at forbedringen er hentet ind, nærmest direkte fra Samsung TV-division, der sidste år lancerede deres livsstils-tv The Frame, med en særlig overfladefilm, der betød at man praktisk talt eliminerede al genskin i tv-skærmen. Det er nemlig en lignende film, der er blevet givet til S24-Ultra, som fremstår både lysstærk, men også helt lavpraktisk blokerer og spreder genskin, så man aldrig føler, at man bliver generet af solens stråler eller andre ting, der ellers ville kunne genere brugeroplevelsen. Forbedringen er lavpraktisk, genial og et skridt op, i forhold til at få mest muligt glæde ud af den i forvejen habile skærm.

ANNONCE

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra (3)Samsung Galaxy S24 Ultra

Hurtigere end nogensinde

Resten af hardwaren på Samsung s24 Ultra, er også premium. Det store skift i år, kommer i form af et - igen - cutting edge chipset fra Qualcomm, nemlig snapdragon 8 Gen 3 (For Samsung). Det er summen af de seneste års ekstreme processor-udvikling fra Qualcomm, der gør S24 Ultra i stand til at spæne afsted fra feltet, på alle leder og kanter. Processoren er ekstrem kraftfuld, men den er også mere strømeffektiv - og det samme gør sig gældende for den dedikerede grafik-processor og AI-chippen, der har mere power end nogensinde før. Det nye chipset bakkes op 12 GB RAM og et batteri på 5000 mAh.

Igen i år, lanceres Samsung Galaxy S24 Ultra et par uger senere end den nyeste OnePlus-model, som er udstyret med samme chipset, og igen i år lykkedes det Samsung at presse en marginalt højere score ud på 3D Mark Wild Life Extreme, i år scorer S24 Ultra 5089 point i testen - og det er procentvis ret tæt på konkurrenten, men et gevaldigt løft over sidste års S23 Ultra, der landede 3800 point i selvsamme test.

Performance-testens tal, er dog netop det - tal - og mens sidste års model var rigeligt hurtig til alle hverdagens opgaver, låner det nye løft sig til en endnu mere flydende oplevelse. Samsung bruger de ekstra hestekræfter til en forbedret batterilevetid og så til det nye læs af funktioner, der takket være kunstig intelligens, altid står klar i baggrunden til at låne en ekstra hånd eller feature, til at gøre smartphoneoplevelsen endnu bedre.

ANNONCE

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra (4)Circle to search er overraskende vanedannende

How about all thatAI-snak?

En meget stor del af Samsungs online præsentation af S24-serien gik med snak om kunstig intelligens, AI-funktionalitet. Men hvorfor egentlig? AI er ikke nyt i smartphones, og kunstig intelligens har været en integreret del af Samsung smartphones i en længere årrække. Her har AI både været med til at optimere på strømforbruger ved at overvåge og styre strømforbruget på forskellige apps - og AI har også været en meget tilstedeværende partner i foto-apps, hvor den har udglattet fejls og optimeret på farver.

Den store forskel fra tidligere år og til hvor vi er nu, er brugen af generativ AI. I disse smartphones samlet under pakken 'Galaxy AI'. Generativ AI er den del af kunstig intelligens, som man bruger aktivt tal at skabe - eller forbedre noget med, og det er ikke en hemmelighed at den gren af AI er eksploderet ud over alt det seneste års tid. Ikke mindst med OpenAI's ChatGPT, som var det helt store samtaleemne i 2023, men de hjælpende AI-hænder er nu også blevet indbygget i store virksomheder som Microsoft og hos Google, der hver især arbejder på deres projekter, der skal gøre hverdagen nemmere for brugerne.

I Samsung Galaxy A24 Ultra, er den kunstige intelligens blevet udpenslet i en række dedikerede features, som hjælper i forskellige dele af dagligdagen.

Den mest umiddelbare funktion er 'Circle to search'-funktionen, der er en integreret del af nye android-mobiler, dels understøttet af den nye generation af chips og dels af det underliggende Android-system. Det fungerer fremragende. I praksis foregår det således: Under opsætningen af smartphonen, bliver man spurgt om man vil aktivere funktionen. Hvis man gør, indlejres den som en integreret hjælper, der altid kan trækkes frem ved et langt tryk på 'hjem'-knappen. Her kan man så med det samme, uanset app, fremkalde funktionen og slå en cirkel omkring det man vil søge - foto eller tekst, hvorefter man får serveret søgeresultaterne direkte fra Google. Det fungerer rigtigt godt.

Circle to Search kan selvfølgelig bruges i en direkte Google-søgning, men man kan også søge fra sine egne fotos, eller eksempelvis fra en beklædningsgenstand på et Instagram-post - Eller direkte fra hvad man har i søgeren fra kamera-appen.

Circle to Search er af Google blevet fremhævet som en revolution i søgning, det havde jeg lidt svært ved at tro på i starten, men efter min testperiode med S24 Ultra, er jeg blevet virkelig forfalden til at bruge Circle to Search - så meget, så at det rent faktisk udgør en tredjedel af alle mine søgninger fra smartphonen. Circle to Search-funktionen er i kraft af sit Google-ophav ikke en eksklusiv Galaxy-feature, men findes også på Googles seneste Pixel-modeller og finder uden tvivl også vej til flere Android-mobiler fremover.

Samsung har også implementeret flere assistent-agtige AI-features, som jeg lige vil gennemgå i en light-udgave. Grunden hertil er, at selvom disse features rent faktisk fungerer, så er dansk sprog ikke understøttet fra lanceringen.

En af de sjoveste funktioner, som indtil det er klar på dansk virker mere som en gimmick for os danskere, er 'Opkaldsassistent'. Her kan man sætte den kunstige intelligens i arbejde, med at oversætte to sprog på en gang. Et praktisk scenarie, ku nne være at en engelsk-talende bruger, skulle ringe til et fransk-talende hotel. Her kan man så direkte fra opkaldet igangsætte en oversættelse fra Engelsk til Fransk - og i den anden retning fra Fransk til Engelsk. Det fungere overraskende godt - men et lettere skridt: Spring AI over, og sats på at modtageren også kan klare sig igennem på skoleengelsk.

Samsung har også implementeret en chat-assistent, der er gennemgående for Samsung Messages, Google Messages, WhatsApp, Instagram DM, Google Chat og flere. Her kan man bruge den kunstige intelligens, til at omdanne ens beskeder til en anden skrivestil, så altså hvis man eksempelvis skriver meget uformelt, kan den omdanne ens besked til en professionel og formel tone og omvendt. Ligesom den selvfølgelig kan oversætte beskeder i en række udvalgte sprog.

Igen i chatassistenten, er det danske sprog ikke tilgængeligt, hvilket er en skam. I infoboksen længere nede, lister jeg de understøttede sprog til denne og resten af AI-funktionerne.

I Samsung Notes kan man nu benytte en AI-assistent til at organisere notater, tjekke korrektur og stavning, oversætte og lave referater.

I Samsungs integrerede stemmeoptager 'Voice recorder', kan appen nu lave direkte transskriptioner af samtaler på de understøttede sprog - i vores branche praktisk til interviews, men også smart i andre sammenhænge, bare mest hvis det også kunne klares på dansk.

Den sidste funktion i hverdagsrækken af assistenter er en dedikeret oversætter, som er tilgængelig fra hurtigmenuen - den kan på samme måde som opkaldsassistenten oversætte en række sprog i realtid.

Fælles for hele denne række af AI-funktioner, pånær Circle to search, er at det er en rigtig praktisk sending af features, med den store ulempe, at ingen af funktionerne endnu fungerer på dansk.

ANNONCE

Kunstig intelligens på foto-delen er mere lovende

Mens de sproglige AI-funktioner ikke rigtig er den store gamechanger herhjemme - endnu, er de forbedrede AI-funktioner omkring fotos og videos en anden snak.

Samsung har implementeret en række nye AI-funktioner under en paraply der hedder 'ProVisual Engine'.

Her hjælper AI med alt fra tydeligere zoom-shots og meget skarpere natfotos - tydeligt mærkbart resultat, som kommer fra samspillet mellem AI og det bedste kamerahardware i en Samsung mobil til dato!

I Samsungs 'Gallery'-app, der indeholder alle enhedens fotos og videoer, er der også kommet flere AI-funktioner. De rækker her over alt fra muligheden for at køre slow-motion funktioner over alle eksisterende videoer, til at fikse dårlige fotos - og til den mere underholdenden 'Generative Edit' funktionalitet.

De generative redigeringsmuligheder i foto-appen, minder i høj grad om en række af de funktioner vi så i efterårets Google Pixel 8, men også som en videreudvikling af Samsungs tidliger AI-redigering. Her kan man nu - bedre end tidligere - blandt andet fjerne hele objekter i et foto, eller rette på skæve vinkler og bruge AI til at fylde de blanke felter ud.

Det er ikke svært at forstå, at Samsung er gået all in på at promovere deres Galaxy AI på globalt plan, men desværre falder de vidtrækkende løfter for nuværende en smule fladt, når det kommer til danske brugere - med fraværet af en lang række af AI-funktionalitet, når det kommer til det danske sprog, fremstår S24 Ultra ikke helt som den AI-åbenbaring, som vi meget tydeligt ser anmeldere fra USA og andre dele af verden står med. Det er en skam, men det er ikke nyt, at sprogbaserede AI-funktioner har en længere vej til et godt produkt, når det kommer til det danske sprog.

ANNONCE

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra (5)Samsung Galaxy S24 Ultra

Samsungs bedste kamera er igen at finde hos Ultra

Sidste år skrev jeg, at "S23 Ultras claim to fame bliver uden tvivl kameraet, der bare er svært at matche." og det kan jeg i bund og grund gentage i år.

Setuppet på S24 Ultra er næsten identisk - igen har vi hele fire kameraer på bagsiden, der spænder over det vilde 200 megapixel hovedkamera, et 10 megapixel telefoto kamera, med 3 x optisk zoom, et 12 megapixel ultra-vidvinkelkamera, og den eneste reelle ændring et ekstra zoom-kamera på 50 megapixel med 5x optisk zoom.

Det ekstra zoom-kamera, er en udskiftning fra sidste års zoomlinse, derbød på 10 x optisk zoom i en 10 megapixel sensor. Alternativet i år er 50 megapixel med 5x optisk zoom, og i praksis ender man, takket være den større sensor, med en zoomlinse, der performer i en kvalitet, som man ikke ser forskel på. Hvad den reelle grund til skiftet er, er svær at få øje på, bortset fra at Samsung nu kan smide et højere megapixel-tal på deres materiale, fordi det formentlig er sådan noget, som en del forbrugere først kigger nærmere på.

ANNONCE

Test: Samsung Galaxy S24 Ultra (6)Samsung Galaxy S24 Ultra

S24 Ultra er en virkelig lækker topmodel med uforløst AI.potentiale

Samsungs Galaxy Ultra S24-model er endnu en gang en virkelig fed kombination af lækkert design og mestendels meningsfyldte features og den bedste performance. Det er også en dyr smartphone, der heldigvis serverer hele paletten af forventede flagskibsfeatures, som man forventer fra den.

Den inkluderede S-Pen er et stykke værktøj som kræver tilvænning, men som er svær at undvære når først man har fået smag for det. Batteri-kapaciteten holdes på et niveau hvor Samsung føler sig komfortable, selvfølgelig med understøttelse af trådløs opladning.

Den er (selvfølgelig) vandtæt, med IP68 certificering, der skal kunne holde smartphonen funktionel på 1,5 meters dybde i op til 30 minutter, og så er den endnu mere slagfast med den nyeste generation af Gorilla-glas.

Samsung Galaxy S24 Ultra er på mange måder en fed og blæret smartphone, og hvis jeg selv skulle pege på en mobil, uagtet af pris, vil jeg have en S24 Ultra, den føles lækker, er vildt flot og kvaliteten er umulig at fornægte, når først man har haft den i hænderne. Det samme er kameraet, og den lynhurtige performance, der går igen over hele billedet.

Når det er sagt, er Samsung Galaxy S24 Ultra et bekendtskab, med plads til forbedring - og den forbedring er alene forbeholdt AI-funktionerne. Ambitionsniveauet for den kunstige intelligens er tårnhøjt, men det falder en smule til jorden for danske brugere, med den manglende funktionalitet for det danske sprog. Samsung selv kan ikke give en dato for, hvornår dansk bliver inkluderet i disse - og derfor står man tilbage med en smule uforløst AI-potentiale, som dansk S24 Ultra-bruger, og det er en skam - for potentialet er smukt.

De gradvise opdateringer i hardware, med et forbedret design, en kærkommen skærm-innovation og endnu mere motorkraft, retfærdiggør dog Samsung Galaxy S24 Ultra som en værdig, forbedret arvtager til sidste års model.

Samsung Galaxy S24 Ultra Priser
Samsung Galaxy S24 Ultra fås i tre varianter

  • 256 GB lagerplads - 11.499 kroner
  • 512 GB lagerplads - 12.499 kroner
  • 1 TB lagerplads - 14.200 kroner
ANNONCE
Samsung Galaxy S24 Ultra - Specifikationer

Skærm: 6.8" AMOLED 2X (1440x3120 pixel) 1-120 Hz variabel opdateringshastihged, HDR10+ og glarefree coating
Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Hukommelse: 12 GB RAM
Lagerplads: fra 256 GB til 1TB
Batteri: 5000 mAh, kablet og trådløs opladning
Vandtæt: Ja, IP68.
Primært kamera: 200MP + 50 MP + 10 MP + 12 MP
Selfiekamera: 12 MP
Styresystem: Android 14+One UI 6.1
Størrelse 162.3x79x8.6mm
Vægt: 232 gram

ANNONCE
Test: Samsung Galaxy S24 Ultra (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 5946

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.